Sem otrok … in nekaj se mi je zgodilo …

Naloga odraslih je, da otroke varujejo, za njih skrbijo, jih ščitijo pred nevarnostjo in vzgajajo, da bodo nekoč lahko tudi otroci zgledni odrasli. Včasih pa se nekateri odrasli obnašajo ravno nasprotno ali pa se včasih obnašajo prijazno, spet drugič pa ne. Tvoje telo je samo tvoje in nihče nima pravice, da se te dotika, če tega ne želiš ali te sili v dejanja, ob katerih se počutiš zmedeno in ne veš kaj se dogaja.

Če se te nekdo dotika po telesu pod spodnjim perilom, če nekdo želi, da se ga ti dotikaš po telesu, če ti nekdo govori besede, ob katerih si zmeden, ti kaže stvari ob katerih ti je neprijetno, se počutiš zmedeno, krivo, umazano, osramočeno, potem se to ne sme in ne bi smelo dogajati. Nič nisi kriv. Tudi če je to storila bližnja oseba, starš, sorodnik, trener, nekdo, ki ga imaš rad. Mogoče ti je ta oseba rekla, da bo to vajina skrivnost. Normalno je, da imamo vsi svoje skrivnosti, vendar ne takšnih.
Pravico imaš, da za to kar se ti je zgodilo, poveš nekomu, ki mu zaupaš.

Kaj lahko storiš?

RECI NE!
Če te nekdo želi objeti, poljubiti ali se te dotikati, vedno lahko rečeš NE! Nihče se te ne sme dotikati na način, da ti je ob tem neprijetno ali da se počutiš zmedeno, tudi če je to nekdo, ki ga imaš rad, starš, sorodnik, prijatelj, učitelj, trener, duhovnik. Vedno lahko rečeš NE!

ZAKRIČI!
Ko se te nekdo dotika, reci NE in lahko tudi zakričiš. Kadar se počutiš neprijetno ali prestrašeno ob nekom, lahko zakričiš: »Pusti me na miru!« ali »Nočem, da se me dotikaš!«

STECI STRAN!
Takoj steci stran od osebe, ki se te je želela dotikati. Pojdi ven iz sobe, saj ne rabiš biti z osebo, ki se te je želela dotikati ali te je silila v neprijetna dejanja.

POVEJ NEKOMU!
Če se te nekdo dotika na način, da ti je ob tem neprijetno ali se te dotika po delih telesa, kjer imaš spodnje perilo, takoj povej nekomu, ki mu zaupaš. Kadar si zmeden, žalosten ali prestrašen, ker ti je nekdo nekaj storil, potem je dobro, da o tem poveš odrasli osebi, ki ji zaupaš. Če ti ta oseba ne pomaga, povej še drugim osebam, ki jim zaupaš.