Sem mladostnica ali odrasla oseba … in nekaj se mi je zgodilo …

… ne vem pa čisto dobro kaj.

Občutek, ko se z našim telesom, mislimi, vedenjem, čustvi, itd. začne dogajati nekaj nenavadnega. Počutimo se tesnobno, živčno, nas je strah, sram, se neprestano krivimo, se tresemo, smo ves čas na preži, se počutimo kot v grozljivki, … se pričnemo bežno spominjati nekih dogodkov iz našega otroštva ali mladostništva, ki nas globoko šokira, prestraši, pretrese. Ne vemo ali je to resnično ali ne.

Mogoče v določenih situacijah zmrznemo, se čustveno in telesno izklopimo, se odmaknemo iz telesa (disociacija) ali pa odreagiramo precej burno, imamo na določene stvari pretirane odzive. Mogoče posegamo po različnih substancah, drogah, alkoholu, se zatekamo v tvegana vedenja, imamo motnje spanja, motnje hranjenja, se počutimo depresivne, razmišljamo o samomoru ali se samopoškodujemo. Soočamo se s porušenim občutkom za osebne meje, težko razločimo kaj so varne in nevarne situacije, …

Vse to so možne in pogoste posledice spolne zlorabe. V primeru, da se spolna zloraba zgodi osebi v otroštvu, lahko ta travmatičen dogodek potlačimo. Potlačitev je eden od obrambnih mehanizmov, ki nas zaščiti pred travmo, ki se nam je zgodila. Vendar pa se lahko zgodi, da čez več let, ta potlačena travma izbruhne na površje, se je spomnimo ali zavemo. Tudi več let po samem dogodku/dogodkih spolne zlorabe, se lahko počutimo še vedno ujete v istem stanju kot ob zlorabi.

O tem je zelo težko spregovoriti, saj zlorabo spremlja veliko sramu, krivde, bolečine, strahu. Vendar pa je na voljo pomoč in podpora ob soočanju z nečim tako strašnim, težkim, nerazumljenim. Na Združenju za MOČ nudimo storitve psihosocialnega svetovanja, osebam z izkušnjo spolne zlorabe v otroštvu ali mladostništvu nudimo informacije, podporo, pomoč, razumevanje in sočutje. Želimo vam ponuditi varen prostor, kjer lahko spregovorite o svoji izkušnji. Prav tako odgovorimo na vaša vprašanja, bodisi v zvezi s svetovalnim procesom ali pa prijavo kaznivih dejanj in drugih uradnih zadev.

Z nami lahko stopite v stik preko telefona 041 20 49 49 (Ljubljana) in 041 276 434 (Maribor) ali preko elektronske pošte info@zamoc.si oziroma FB strani @SkupajZaMoc ali Instagram profila @zdruzenjezamoc.

  • … na zabavi, na delovnem mestu, v šoli, na fakulteti, doma, s partnerjem, … Spolno nasilje se lahko zgodi na kateremkoli javnem ali zasebnem prostoru.

Je nekdo prestopil tvoje telesne ali druge meje? NI upošteval, ko si rekla NE? Mogoče te je bilo tako strah, da si otrpnila. Spolno nasilje se lahko zgodi komurkoli, ne glede na stil oblačenja, vedenje, izgled, izrečene besede itd. NIhče, naj bo to neznanec na ulici ali tvoj partner, te nima pravice siliti v spolnost. Ključno pri vsakem dejanju spolne narave je, da je med vsemi vpletenimi konsenz oz. privolitev v to kar se dogaja.
Nasilje nad vami ni nikoli vaša krivda! V primeru, da ste doživljali ali doživljate spolno nasilje v odrasli dobi, smo vam na voljo. Niste sami!