Za starše
in podporne osebe

Preventivni pogovori o spolnosti

V naši družbi je spolnost še vedno pogostokrat tabu tema, tako v medosebnih odnosih v družini kot v medosebnih odnosih v vrtcu, šoli in drugih institucijah, kjer se strokovnjaki redno srečujejo z otroki. Misel na pogovor o spolnosti z otrokom je lahko za starše, vzgojitelje, učitelje, socialne delavce in druge odrasle povezana z občutkom nelagodja in sramu.

Znaki spolne zlorabe

Ne obstaja način, da bi lahko s popolno gotovostjo opazili nekoga, ki doživlja spolno zlorabo. Pri spolni zlorabi otrok ne obstajajo tipični znaki, ki bi neposredno dokazovali spolno zlorabo. Prav tako so redki fizični znaki oziroma posledice zlorabe na telesu otroka. Kljub temu obstajajo določeni znaki, na katere moramo biti pozorni, saj lahko kažejo, da je otrok žrtev spolne zlorabe.

Pogovor z otrokom o spolni zlorabi

Priprava na pogovor o spolni zlorabi, ki ga nameravate imeti z otrokom, je pogosto stresna, saj že sama tematika tudi pri odraslih vzbuja nelagodje. Vendar ni potrebe po tem, da vam to predstavlja stisko. Pogovori o spolnih zlorabah so del ostalih vzgojnih pogovorov, ki jih imate z otroki.

Call Now Button Scroll to Top