ZNAK ZA POMOČ - Signal For Help

Pridružujemo se mednarodni kampanji #SignalForHelp, ki žrtvam nasilja v domačem okolju daje možnost za priklic pomoči. V času epidemije COVID-19 se je še toliko bolj pokazala potreba po orodju, s katerim lahko žrtve sporočijo prijateljicam, sorodnikom in drugim zaupnim osebam, da doživljajo nasilje. Nasilneži namreč izvajajo različne oblike kontrole nad žrtvami, med drugim omejujejo njihove socialne stike in pregledujejo, ali neposredno kontrolirajo njihovo komunikacijo z zunanjim svetom. S tem storilci preprečujejo, da bi prišlo do razkritja nasilja in obvladujejo žrtve v nasilnem odnosu.
 
Organizacija @CanadianWomensFoundation je tako iznašla enostaven znak, s katerim lahko žrtve prikrito sporočijo, da doživljajo nasilje: odprta dlan – stisnjen palec ob dlan – zaprta pest. S tem oseba jasno sporoči, da jo ima storilec v pesti, da je ujeta in ne more svobodno govoriti, medtem ko storilec ne more vedeti, da je prišlo do razkritja njegovega nasilja. Žrtev nasilja lahko uporabi #SignalForHelp med video pogovorom, pogovorom v živo ali tudi na fotografijah.
 
Če vam nekdo pokaže znak za nasilje, lahko uporabite naslednja varna vprašanja, da ne ogrozite varnosti žrtve:
 
POKLIČITE OSEBO PO TELEFONU in uporabite “da” ali “ne” vprašanja, da storilec ne more razumeti vsebine pogovora:
– Ali se želiš še o čem pogovoriti?
– Ali želiš oditi iz stanovanja?
– Ali želiš, da pokličem policijo?
– Ali pokličem v varno hišo?
 
UPORABITE DRUGE OBLIKE KOMUNIKACIJE (SMS, FB, mail), da vam oseba na varen način razkrije, kaj se ji dogaja. Vedno uporabite odprti tip vprašanj, da ne ogrozite žrtve:
– Kako si?
– Kaj delaš?
– Kako ti lahko pomagam?
– Pokliči me, ko lahko.
 
UPORABITE DODATNA VPRAŠANJA:
-Ali hočeš, da te pokličem vsak dan?
– Ali hočeš, da pokličem koga?
– Ali lahko naredim še kaj?
 
ODZOVITE SE na znak za nasilje in preverite, kaj si želi žrtev in kakšne potrebe ima. Pokličite policijo ali center za socialno delo, ko pridobite pristanek osebe, ki doživlja nasilje. Če je oseba neposredna ogrožena in se nad njo ravno izvaja nasilje, nemudoma pokličite policijo.
 
ŠIRITE IN DELITE POMEN SIGNALA, da bodo lahko osebe z izkušnjo nasilja na varen način razkrivale dejanja nasilnežev.
 
 
Call Now Button Scroll to Top